Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Χειμερινά προβληματα και λύσεις ( θερμοκήπιο )

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε στις καλλιέργειες θερμοκηπίου αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες στη διαχείριση των καλλιεργειών . Αναλυτικά ανα καλλιέργεια θα αναφερθώ στα εξής :
1. Ντομάτα
1.1 Εντομολογικά προβλήματα .
Οι σοβαροί εχθροί που αντιμετωπίζουμε το χειμώνα σε ένα θερμοκήπιο ντομάτας είναι κύρια ο αλευρώδης , ο θριπας αλλά και η νεοφερμένη Tuta absoluta .  Η αντιμετώπιση με τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων τα τελευταία δυο χρόνια  έχει δώσει άριστα αποτελέσματα . Προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα DUOLIF , VIAMOL και MAXITRON . Το DUOLIF είναι αυτή τη στιγμή το η πλέον αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση  όλων αυτών των εχθρών στη βάση προγράμματος  ψεκασμών ανα 10 - 15 ημέρες .Το VIAMOL  και αυτό έδωσε άριστα αποτελέσματα στον αλευρώδη και το θριπα με ανάλογο πρόγραμμα ψεκασμών . Το MAXITRON χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για την άμεση μείωση του πληθυσμού του αλευρώδη  και στη συνέχεια διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με το  VIAMOL .

1.2 Μύκητες .
Τα σοβαρότερα προβλήματα το χειμώνα στη ντομάτα είναι ο βοτρύτης και ο περονόσπορος . Προϊόντα  που έδωσαν λύση είναι το AMICOS B και το AMICOS M .Το AMICOS B λειτουργεί θεραπευτικά στο βοτρύτη με ψεκασμό όταν το μόλυσμα είναι περίπου 5% . Σε περίπτωση που το μόλυσμα είναι μεγαλύτερο κάνουμε και δεύτερη εφαρμογή 5-7 ημέρες μετά την πρώτη .Ανάλογα χειριζόμαστε και και το AMICOS B στο θέμα του περονοσπορού . Προληπτικά σε αυτές τις ασθένειες μπορούμε να δουλέψουμε στο μεν βοτρύτη με το συνδυασμό AMICOS ZEN + SEISIL ( εκχύλισμα προπολης + πυριτικό κάλλιο ) , στο δε περονοσπορο με AMICOS COMBI + Διασυστημικό Χαλκό Promet Cu.
2. ΑΓΓΟΥΡΙ
2.1 Έντομα 
Τα πιο σοβαρά προβλήματα στο αγγούρι θερμοκηπίου δημιουργούνται απο το θριπα και τον αλευρώδη. Με μια διαχείριση του προβλήματος με   VIAMOL και MAXITRON όπως  και στη ντομάτα  τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά . Πρόβλημα που ανακύπτει πολλές φορές στα αγγούρια είναι και οι αφίδες , στις οποίες κατασταλτικά επεμβαίνουμε με το PIRECRIS .
2.2 Μύκητες
Μεγάλες απώλειες στα χειμωνιάτικα αγγούρια  προκαλούν ο περονόσπορος , ο βοτρυτης και το ωιδιο . Στο θέμα του βοτρύτη και του περονοσπορου ακολουθούμε το πρόγραμμα της ντομάτας (βλέπε πιο πάνω ).Στο ωιδιο θεραπευτικά μπορούμε να επέμβουμε με DUOLIF ,πιάνοντας παράλληλα και το εντομολογικό κομμάτι , προστατευτικά με τον συνδυασμό AMICOS ZEN + SEISIL ( εκχύλισμα προπολης + πυριτικό κάλλιο ).
3. ΠΙΠΕΡΙΑ - ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Συνολικά με τις πιο πανω προτάσεις μπορουμε να καλυψουμε και αυτες τις καλλιεργειες.


Αυτά τα λιγα για σήμερα  σχολια και ερωτησεις ειναι παντα ευπρόσδεκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου